Dobro je da znate!

Odgovori na često postavljana pitanja i korisni saveti.

Na koje proizvode se odnose ova uputstva?

Sledeća uputstva i saveti odnose se isključivo na d-c-fix® samolepljive bordure.

Šta je potrebno od pribora?
Makaze i meka pamučna krpa.

Kakva treba da bude površina na koju se nanosi samolepljiva bordura?
Površina treba da bude ravna i glatka, bez prašine i masnoća. Ukoliko se bordura nanosi na zidne pločice, najbolje je da pločice dobro operete deterdžentom.

Kako se samolepljiva bordura pravilno nanosi?
Odvojte 15-tak cm zaštitnog papira sa poleđine samolepljive bordure i zalepite je na željenu poziciju. Čistom mekom krpom pažljivo pritiskajte borduru na podlogu. Vodite računa da se izbegne zarobljavanje mehurića vazduha. Postepeno odvajajte zaštitni papir i lepite borduru dok ne stignete do kraja.  Ako ste zadovoljni rezultatom, borduru je potrebno dobro pritisnuti na podlogu.

Pogrešno zalepljeno?
Ukoliko samolepljivu borduru niste zalepili na karton ili papir, slobodno je odlepite i ponovo zalepite, jer se puna sila lepljenja postiže tek nakon nekoliko sati.

Mehurovi vazduha?
Pažljivo probosti mehur iglom i istisnuti vazduh

Da li postavljena bordura sme da se kvasi?
Svakako. Ukoliko će ivice bordure biti u stalnom kontaktu sa vodom, treba ih izolovati silikonom.

Skidanje bordure?
Kada rešite da uklonite samolepljivu borduru, jednostavno je odlepite. Bordura se najlakše skida dok je topla i za zagrevanje možete koristiti fen za kosu. Eventualne ostatke lepka sa podloge možete da uklonite alkoholom.

Mogu li samolepljive bordure da se koriste napolju?
Da. U zavisnosti od uslova (sunce, mraz, kiša ... ), bordura će trajati do tri godine, nakon čega može da otvrdne a boja izbledi.

Kakve su temperaturne karakteristike?
Samolepljiva bordura podnosi temperature od -10°C do + 50°C. Kraće vreme može da podnese temperature do 80°C.

Kako se samolepljiva bordura održava?
Pere se toplom vodom i deterdžentom za sudove, a zatim prebriše suvom krpom. Uporne mrlje se mogu ukloniti blagim rastvorom alkoha. Nikako nemojte da koristite abrazivna sredstva, rastvarače, niti sredstva na bazi acetona ili petroleja jer mogu da oštete samolepljivu borduru!